Bulbi de zambile de vanzare

 Zambila este un mic gen de planta cu flori cu bulb din familia Asparagaceae, subfamilia Scilloideae. Plantele sunt de obicei numite zambile / haɪəsɪnθs /. Acest gen isi are originile la estul Mediteranei (de la sud de Turcia, prin Liban si Siria, in nordul Israelului / Palestina), Irak, la nord-est de Iran, si Turkmenistan.

Zambila, de asemenea, nu ar trebui să fie confundată cu genul Muscari, care sunt de obicei cunoscute sub numele de zambile de struguri.

Zambila creste cu ajutorul luminii Soarelui, fiecare planta producand in jur de patru pana la sase frunze liniare si de la unul pana la trei piroane de flori. La speciile salbatice, florile sunt larg distantate si de obicei de la sase pana la opt si pot creste la o inaltime de 15-20 cm (6-8 inci).

Numele de Zambila a fost atribuit lui Iosif Pitton de Tournefort, asa cum a fost numit de catre Carl Linnaeus in 1753. Este derivat de la un nume grecesc, florile se presupun ca au crescut din sangele unui tanar ucis accidental de zeul Apollo. Zambila este o planta salbatica originala, cunoscuta sub numele “hyakinthos” la Homer.

Populatia care creste acum zambile in mod special sunt olandezii, care le cresc atat acasa cat si in gradini de cultura. Acest lucru a fost foarte popular in secolul al 18-lea, incat s-au plantat  peste 2.000 de soiuri, care mai apoi au fost cultivate in Tarile de Jos. Astfel Olanda a devenit  producatorul sef comercial de zambile. Aceste zambile au un singur varf dens de flori parfumate in nuante de rosu, albastru, alb, portocaliu, roz, violet si galben. O forma comuna de zambila este zambila roman mai putin rezistenta si de culoare albastru, mai mica sau de culoare alba. Aceste flori au nevoie de lumina soarelui indirect si ar trebui sa fie udate moderat.

Zambile sunt otrăvitoare daca sunt din greseala ingerate, ele continand acid oxalic. Atingerea bulbilor de zambile poate provoca o iritare a pielii usoara. Se recomanda folosirea manusilor de protectie.

Zambile sunt adesea asociate simbolic cu un arc si cu renasterea. Floarea de zambila este utilizata in stabilirea tabelul Haft – vazut pentru celebrarea Anului Nou persan. 

 

Bulbi de zambile de vanzare

Culoarea albastru a florii pantei de zambila variaza intre albastrul mintii = violet albastru si purpuriu albăstrui. In acest interval, pot fi gasite, “Persenche”, care este un nume de culoare american (probabil original din limba franceza), pentru a denumi nuanta zambilei. Analiza de culoare de Persenche este de 73% albastru ultramarin si 9% rosu si 18% alb.

Specii

Trei specii sunt plasate in interiorul genului Hyacinthus:

Hyacinthus litwinovii

Hyacinthus orientalis – comună, olandeza sau zambila de gradina

Hyacinthus transcaspicus

Unele autoritati plaseaza H. litwonovii și H. transcaspicus in genul legat de Hyacinthella. Acest lucru am putea spuna ca ar face Hyacinthus un gen de monotipice.

In mitul literar, Hyacinth a fost un tanar frumos si iubitor al zeului Apollo, desi el a fost, de asemenea, admirat de West Wind, Zephyr. Apollo a aruncat un fulger pe Pamant, iar Hyacinth a fugit sa-l prind pentru a-l impresiona pe Apollo. Atunci acesta a fost lovit de fulger si a cazut la pamant, si a murit. Frumusetea sa a cauzat un conflict intre Zephyrus si Apollo.  Zephyrus a fost gelos ca Hyacinth a preferat sa prinda fulgerul astfel incat sa se raneasca si sa fie ucis. Cand a murit, Apollo a facut o floare, zambila, din sangele lui varsat. Potrivit lui Ovidiu, lacrimile lui Apollo  au colorat petale. Floarea cea noua s-a format cu semnul durerii lui. Floarea de zambila mitologic a fost identificata cu o serie de alte plante, cum ar fi irisul. In conformitate cu o versiune locala spartana a mitului, Hyacinth si sora lui Polyboea au fost luati impreuna.